Indvandringen.dk, http://www.indvandringen.dk

Siden her er til print i stående A4 format af et afsnit fra:
Artiklen [Censur og selvcensur]
i Kapitlet [Antidemokrati & Racisme].

Afsnittet kan findes på internettet som:
http://www.indvandringen.dk/vis/artikel_vis.php?kapitelId=16&artikelId=157&afsnitId=103#103


Afsnit:
Selvcensur 1: Novellen "Grisen", feb. 2006

5.2.2006


Selvcensuren var der før de begivenheder, der begyndte med Jyllands-Postens profettegninger, som blev bragt 30. sept. 2005.

Et af argumenterne for at bringe de tegninger var, at flere danske kunstnere havde givet offentligt udtryk for, at de enten pålagde sig selv censur, eller at deres virksomhed blev vanskeliggjort af, at andre pålagde sig selvcensur.


Berlingske Tidende ville i begyndelsen af februar 2006 trykke en novelle fra en norsk bog. Men det kunne man ikke få lov til.

I kølvandet på begivenhederne efter Jyllands-Postens profettegninger af 30. sept. 2005, var forfatteren og hans forlag blevet bange.

Forfatteren sagde til den norske avis VG, at diskussionen var blevet sårbar, men at man er langt ude, hvis man tvivler på ytringsfriheden.

Forlaget, Cappelens Forlag, var kritisk over for den danske avis' motiv til at trykke novellen. Direktøren, Anders Heger, sagde til VG, at han tror, at Berlingske Tidende håber på, at novellen kan spille en politisk rolle og øge temperaturen i den politiske diskussion.

Direktør Erik Barfoed fra forfatterens danske forlag Aschehoug bekræftede ifølge Jyllands-Posten, at man havde sagt nej til at trykke novellen i Berlingske Tidende.

Men ifølge den norske avis VG var det det danske forlag, som havde frarådet publiceringen.

Forfatteren Lars Saabye Christensen og hans danske forlag Aschehoug skrev ifølge Ekstra Bladet i en fælles kommentar:
"Lars Saabye Christensen og hans danske forlag Aschehoug i fællesskab har vurderet, at der var en risiko for, at novellen kunne komme til at optræde i en anden sammenhæng end den, som forfatteren oprindelig har ønsket, at den skulle indgå i".

Ja, det er muligt.
Alle forfattere og alle mulige andre mennesker bruger hele tiden ting i det de skriver og siger, som ikke indgår i den sammenhæng, det oprindelig var tænkt.

Den udtalelse fra forfatter og forlag dækker over frygt og er udtryk for selvcensur.
Hvis frygten er stor, er det forståeligt, at de vil forsvare sig med selvcensur.
Det var trods alt i Norge, forlæggeren William Nygaard den 11.oktober 1993 blev forsøgt myrdet for udgivelsen af nobelpristageren Salman Rushdies bog De sataniske Vers.


Berlingske Tidendes kulturredaktør Jakob Høyer bekræftede, at man ikke ville trykke novellen, men at han kendte den som et fremragende stykke litteratur.
Redaktøren sagde, at ønsket om at trykke novellen ikke havde noget at gøre med tegningerne af Muhammed.Den norske forfatter Lars Saabye Christensen (med danske aner), fik Nordisk Råds litteraturpris i 2002 for den stort anlagte roman "Halvbroren" om fire generationers liv i Oslo i anden halvdel af det 20. århundrede (dansk udgave på forlaget Athene, 2003 og senere).

I 2005 udkom Lars Saabye Christensen på dansk med novellesamlingen "I Oscar Wildes elevator" (Athene, 2005; den litterære kritik var, som det siges på norsk, "himmelfallen").

Heri er der en novelle med titlen "Grisen".
Den handler om en konflikt mellem to dødsyge mænd på et hospital, en nordmand og en pakistaner. På væggen hænger en barnetegning af en gris. Nordmanden finder trøst i tegningen, pakistanerens familie river tegningen ned, fordi de føler sig krænket (grisen er i semitisk tradition et urent dyr).

Kilder (alle pr. 5.2.2006): Jyllands-Posten (fra Ritzau). Det norske TV2s nettavisen, link pr. 5.2.2006. Ekstra Bladet, link pr. 5.2.2006.


Andre afsnit fra artiklen "Censur og selvcensur" er:
[Kunstmuseet Tate i London fjerner værk fra udstilling] [Selvcensur 2: Musik cover trækkes, feb. 2006] [Selvcensur 3: Henrik Qvortrup, Se & Hør] [(Selv)Censur 10: South Park, amerikansk tegneserie, april 2006] [Sankt Georg] [Ansatte må ikke bære slipsenål med engelsk flag] [Ansatte må ikke vise flaget] [Byråd forbød flagning under VM i fodbold] [De engelske skolers læseplaner ændret] [Bibeler anbefales fjernet fra hospitaler] [Krematoriets kapel blev afkristnet] [Vend gravstenene, så vi ikke kommer i konflikt med muslimerne!] [Satirisk serie "Daglig Fatwa" blev bremset] [British Airways diskriminerer kristne symboler] [Birmingham vil omdøbe jul til midtvinterfest] [Stakkels Grisling] [Mozart-opera taget af plakaten i Berlin] [Klassisk engelsk teaterstykke censureret] [Sikh-protester får engelsk teater til at fjerne forestilling] [Britiske regering overvejer lov mod tilskyndelse til religiøst had] [Outlandish-popgruppen forlangte bare kvindearme på afstand] [Mindesmærke angiver ikke, hvad der mindes: Mordet på Theo van Gogh 2. nov. 2004

Andre artikler i kapitlet "Antidemokrati & Racisme" er:
[Omvendt racisme: Praksis] [Omvendt racisme: Mediebilledet] [Valg af ægtefælle: Racisme og kolonialisme] [Antidemokratiske holdninger hos indvandrere] [Muslimske angreb på ytringsfriheden] [Galskab og racisme i arabiske medier] [Islamofacisme

Indvandringen.dk indeholder disse emner lig kapitler:
[Statistiske begreber] [Indvandringen] [Bolig] [Arbejde] [Skole] [Kriminalitet] [Sociale forhold] [Økonomi] [Kultur] [Politik & Love] [Religion] [Medier & Debat] [Antidemokrati & Racisme] [Kilder] [Om dette site] [Figurer] [Citater] [Tidslinie] [Sitemap


info@indvandringen.dk   ©Indvandringen.dk 2019       Denne side er Valid XHTML 1.0 Transitional